Maks Mulder

Coaching

Een goede coach is maar op één ding uit: het béste uit iemand te halen. Of weer naar voren te krijgen als het teveel op de achtergrond is geraakt. Een coach is géén wonderdokter, géén goeroe, géén psychiater en al helemaal geen alleskunner.

Al die dingen ben je zelf, als de coach zijn werk goed doet! Mijn coaching is echt honderd procent „personal”. Ik volg geen vaste methode omdat ik dat teveel confectiecoaching vind maar probeer voor iedereen een maatkostuum te maken. Met als belangrijkste basismotivatie Het Spel.

Die aanpak is veertien jaar geleden, stomtoevallig ontstaan. In die tijd moest ik bijna iedere avond onze prachtdochter in bad doen. Ik vond dat verschrikkelijk want ik verveelde me stierlijk terwijl zij zich comfortabel amuseerde.

Ik zat erbij op een plastic voetenbankje en ik keek er naar. Zij was actief en genoot, ik was passief, kreeg een steeds slechter humeur en telde de minuten.

Totdat ik op een genadige avond het lumineuze idee kreeg om een waterpistool met ijskoud kraanwater te vullen en haar, met hulp van dit krachtige didactische attribuut, de meest onnozele weetjes aan te leren. De hoofdstad van Honduras, 2 wetten van Newton, de paradox van Zeno, een fabel van De La Fontaine (in het frans!) en ga zo maar door. Ik zei ze een paar keer voor en dan moest zij ze nazeggen. En onthouden! En bij onbevredigende antwoorden werd ze genadeloos getrakteerd op een koude douche.

Sindsdien mocht ik haar in bad doen! En was het iedere avond feest voor beiden met lawaai, hoge golven, veel wateroverlast maar vooral ook dikke pret.

Die aanpak probeer ik sindsdien in mijn coaching zoveel mogelijk toe te passen.

  • Hoe kunnen we iets dat zwaar aanvoelt lichter maken?
  • Hoe kunnen we passief ondergaan naar actief deelnemen ombuigen?
  • En bovenal, hoe kunnen we iets móeten doen weer laten voelen als mógen doen!

Het leven beschouwen als een spel bleek een prima uitgangspunt. Dan kun je immers zélf de regels mede bepalen, er soms zelfs een beetje mee sjoemelen en worden tegenstanders ineens medespelers.

De eye-opener voor mij toen is voor heel veel interim-managers op diverse ministeries die ik via Intermin mocht coachen maar ook voor heel veel anderen een prettig succesvolle formule gebleken.

Maar als gezegd, strikt persoonlijk, dus iedereen zijn eigen regels, zijn eigen dobbelstenen en zijn eigen risicoprofiel.

En voor iedereen die denkt dat alleen kneusjes gebaat zijn bij een coach: in de politiek heten ze spindoctors en zelfs Roger Federer huurt er regelmatig één in.

Kortom: Een goede coach is een cadeautje.

Aan de enige die er bottom line werkelijk toe doet, JEZELF.

Hier Tekst? Mijn Fijne Site: design en hosting