Maks Mulder

De Muziek

Beertje

Ik ben dol op heel veel dingen maar als het om echte toewijding gaat komen maar drie dingen in aanmerking; mijn Allerliefste Ooit, onze Prachtdochter en MUZIEK.

Ik speel al heel lang gitaar. Iedere dag. Vaak uren lang. En dikwijls hetzelfde. Maar dat verveelt nooit. Omdat muziek nooit hetzelfde klinkt. Muziek is de perfecte vorm van Mindfullness. Zijn in het Hier en Nu. Iedere keer weer spannend, iedere keer weer een uitdaging, iedere keer weer nét even anders. Mijn gitaren zijn altijd gewoon van hout geweest. En tien vingers met vier sterke nagels mijn belangrijkste gereedschap. Mijn oren deden de rest van het werk.

Een jaar of zes geleden ben ik gitaarles gaan geven. Aan een paar dierbaren. Veertigers vooral die vroeger ooit wel eens wat gespeeld hadden, daarna in de turbulentie van gezin, carrière en hypotheekschuld terecht waren gekomen en er nu wel weer eens wat mee wilden doen. Dat had ik twintig jaar eerder moeten doen. Mensen helpen om mooie muziek te gaan maken is op afstand het allerdankbaarste „werk” ooit.

Inmiddels geef ik aan verschillende mensen regelmatig advies. Ik vind het heerlijk. Omdat een uurtje samen muziek maken, of het nu met een beginner of met een gevorderde is, bijna altijd garant staat voor „quality time”. Niet alleen voor degene die het advies vraagt maar net zozeer voor degene die het geeft. Wanneer je 2 leden van de vroegere Punkband Hang Loose ineens in je studio een hartverscheurende versie van 9 Crimes van Damien Rice hoort spelen bloeien lente, zomer en herfstbloemen even tegelijkertijd.

Voor alle deelnemers blijkt You Tube een zegen maar tegelijkertijd ook een vloek. Omdat er bijna alles op te vinden is wat je mooi vindt klinken. Ik heb nieuwe kandidaten gehad die met een serieus gezicht zeiden dat ze heel graag Tommy Emmanuel nummers zouden willen spelen. Mijn antwoord is dan altijd hetzelfde, ík óók wel! Met muziek is het niet anders dan met alle andere dingen die iemand uitzonderlijk goed beheerst, het ziet er bedriegelijk eenvoudig uit. Wanneer je Federer of Nadal ziet tennissen lijkt het een appeltje - eitje sport. Maar schijn bedriegt helaas verschrikkelijk. Snooker spelers zoals Ronny O'Sullivan of Mark Williams spelen met 2 vingers in de neus gemakkelijk in één beurt een tafel leeg. Lijkt het. Ik heb het vijftien jaar lang iedere dinsdagavond 2 uur gedaan en mijn hoogste serie ooit was 59.

Mijn gitaaradvies is simpel, probeer van zo eenvoudig mogelijk zo mooi mogelijk te maken. Niks meer, beslist nooit minder. Maak er geen wedstrijd van. Alles gaat gegarandeerd vanzelf steeds beter klinken. Na 10 keer een ietsiepietsie, na 100 keer al wat meer, na 500 keer komt het wellicht soms in de buurt en bij 1000 voel je je soms zomaar ineens trots. Geloof me, zo werkt het bij iedereen! Geef het tijd. Heb geduld. Sting zei in de College Tour niet voor niks „Enjoy Practise”!

En net als bij de coaching krijgt iedereen een maatpak. Mijn maatpak. Toegesneden op jouw vingers, jouw ritmegevoel en jouw voorkeur. Een maatpak waar je mee voor de dag kunt komen. En wat iedere dag weer een plezier is om aan te trekken!

Tenslotte maak ik ook dankbaar gebruik van de hedendaagse techniek. Indien gewenst kun je iedere les nog eens voorgespeeld krijgen via de mail. En als het samen mooi klinkt neem ik dat ook voor je op. Kun je aan iedereen laten horen dat Carré ineens vlak om de hoek lijkt te liggen!

Hier Tekst? Mijn Fijne Site: design en hosting